Свети Александар Невски прослављен на Светом Стефану

12. септембра 2017. - 17:53

У манастирском храму Рођења Пресвете Богородице и Светог благовјерног Александра Невског на острву Свети Стефан, поводом празника преноса његових моштију, служена је Света Литургија.

Литургију је служио намјесник манастира Прасквице протосинђел Климент. На крају Литургије пререзан је славски колач и одслужен помен ктиторима и приложницима храма и свима који почивају у овоме храму.
Храм потиче из 16. вијека, и посвећен је био Рођењу Пресвете Богородице. Почетком 20. вијека храм је био оронуо, и запустио, да би доласком краљице Марије Карађорђевић била покренута његово обнова. По њеној жељи тадашњи обновљени храм посвећен је Светом благовјерном кнезу Александру Невском, а у спомен на Блаженопочившег краља Александра Карађорђевића ујединитеља. Освећење је извршио Његова Светост Патријарх Гаврило Дожић са свештенством 03. јула 1937 године.

Нажалост иста је 10.08. 1959 године порушена због претварања Светог Стефана у град хотел, да би поново била откривена 2008 године, обновљена и освећена 13.09. 2013 године, од када се у њој поново прославља Име Божије.

Протосинђел Климент