Трн из Спаситељевог трновог вијенца и дио Његове одежде из катедрале Нотр-Дам у Паризу предати Соликамској епархији у Русији

1. марта 2017. - 15:58

Двије највеће хришћанске светиње из Француске предате су у вјековни посјед Соликамској епархији Руске православне цркве — честица трновог вијенца Исуса Христа и дјелић Његове тунике.

Светиње су вјерницима представљене у Спасо-Преображењском катедралном саборном храму, а доставио их је архиепископ соликамски и чусовски Зосима, саопштава сајт Соликамске епархије.

Такве  светиње имају огроман значај за духовно укрепљење вјерника, зато што то нијесу материјалне ствари. Оне носе велику благодат, или како бисмо ми данас казали да би било разумљиво, напуњене су Божјом силом. Човјек кад им приђе може да ништа не примијети, али те светиње утичу на људску душу — казао је владика Зосима, обраћајући се сабранима у храму.

Честица трновог вијенца Исуса Христа и дјелић Његове тунике достављени су у Соликамску епархију из катедрале Нотр-Дам у Паризу, гдје се оне чувају од XIII вијека.

По благослову владике Зосиме оне ће се сада чувати у Соликамском Свето-Тројицком мушком манастиру, гдје ће бити доступне вјерницима на поклоњење.

С руског: Марија Живковић

Извор: Православие.ру