Турске власти обнављају кућу у којој је рођен свети Нектарије Егински

13. марта 2017. - 7:33

Озкан Изиклар, градоначелник града Силиврија (бивша византијска Силимврија), насељеног пункта у провинцији Истамбул, који се налази на обали  Мраморног мора у Турској, срео се са тамошњим павославним архијерејем, митрополитом силимвријским Максимом (Константинопољска патријаршија), да би га информисао о радовима рестаурације куће у којој је живио свети Нектарије Егински својих првих четрнаест година живота.

Свети Нектарије Егински рођен је у тој кући 1. октобра 1846 г. Касније је као младић отишао у Истанбул да учи. Кућа је срушена 1976. г, али данас је Општина града Силиври обнавља у сарадњи са митрополитом Максимом. Кућа ће бити музеј који ће говорити о животном путу и служењу светог Нектарија.

Градоначелник Силиврија рекао је да се нада да ће музеј привлачити православне поклонике из читавог свијета, што ће стимулисати локалну економију.

Велики штанд с пројектом обнове куће св. Нектарија и фотографијама знаменитог светитеља постављен је на мјесту будућег дома-музеја, саопштава француски православни сајт orthodoxie.com.

С руског: Марија Живковић

Извор: sedmitza.ru

Фото: Преузето са dnevno.rs