Литургија у Саборном храму у Подгорици: Ближњи мој је Бог мој, у Њему је спасење моје

18. марта 2018. - 16:06

У Четврту недјељу Великог и часног поста, 18. марта , која је посвећена Светом Јовану Љествичнику, у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици одслужена је Света Литургија .

Светом Литургијом началствовао је архимандрит Варнава (Дамјановић)  игуман манастира Трескавац, а саслуживали су му протонамјесник Радоје Мијовић парох борски,  протојереји-ставрофори Драган Митровић и Далибор Милаковић, протојереји Мирчета Шљиванчанин, Бранко Вујачић, јереј Бошко Максимовић и протођакон Владимир Јарамаз.

Архимандрит Варнава, јереј Бошко Максимовић парох чађавичко-ораховљански из Епархије бихаћко-петровачке, протонамјесник Радоје Мијовић из Епархије тимочке ( Бора) бораве у у вишедневној посјети Митрополији црногорско-приморској.

На Светој литургији су пјевали и одговарали чланови мјешовите пјевнице при Саборном храму.

Након читања Светог Јеванђеља,  архимандрит Варнава се обратио многобројном народу истичући да смо сви позвани на да се не бавимо другима већ собом, да сагледамо сопствена сагрешења и не осуђујемо ближње своје. Наводећи као примјер једне такве молитве, управо молитву Светог Јефрема Сирина.

-И од краја до краја васељене у сваком Храму, у сваком дому хришћанина звуче оне Божанствене и дивне ријечи преподовног оца нашега Јефрема Сирина у којима од Бога молимо шта од нас да одузме, а шта да нам да. Те божанствене ријечи завршавају се : “О, Господе Царе, дај ми да видим своја сагрешења и да не осуђујем брата свога јер си благословен у вјекове вјекова.” У тој задњој реченици садржане су двије велике заповјести овога поста у коме се налазимо.  “Дај ми да видим сагрешења моја.”  У времену и на начин на који и у коме браћо и сестре живимо , све је усмјерено и уперено на другога, казао је архимандрит Варнава и подсјетио да је тако ђаво обмануо човјека да му је скоро искључио могућности, боље рећи жељу да размисли о себи самом.

Отац Варнава је напоменуо да је веома важно да се вратимо Богу, будући да ћемо се тако вратити и себи, и кроз тај и такав начин, исправног духовног кретања кроз Часни пост, бити у стању да празнике које предстоје проживимо, доживимо и дочекамо на прави начин .

-Враћање самоме себи браћо и сестре, циљ је и смисао овога поста.  Човјек се отуђио од Бога, а кроз то и од себе самога, расчовјечио се,  удаљио се од ближњега свога. То су смјерови, задаци, путокази, путеви којима се треба кретати у овим великим и часним данима. Управо да бисмо смјело, радосно, суштински, животно, могли осјећати празнике који су пред нама, ући са Господом у Јерусалим, преживјети, осјетити величину дијела које је учинио за нас и на крају, осјетити величину светиње и радости празника – Христовог Васкрсења коме стријемимо и за кога се спремамо,казао је отац Варнава.

Током бесједе осврнуо се на то да без ближњих, без Бога, нема ни Цркве у свој њеној пуноћи, светотајинском животу .

“Зато је та посљедња недјеља, Страсна, изузета из Свете Четрдесетнице и она је посебна . Тада треба да сабирамо плодове,  у претходним недјељама колико је то било у нашој моћи  борили смо са двије велике ствари : сагледавања себе у лику Христа и неосуђивања ближњег свога.  Јер ближњи мој је Бог мој, у Њему је спасење моје. Без Њега нема цркве, без Њега нема Литургије. Да, замислите како је велики човјек ? Без нашег брата, без нашег ближњег нема сабрања, нема служења Литургије, јер вели Господ : “Гдје су двоје или троје у име моје, ја сам међу њима.” Без нашег ближњег нема причешћивања Светим Тајнама. А то је најближи додир, најприснији додир човјека са Богом у овом  свијету и на овој Земљи.  Ето толико је велики (важан) наш ближњи. Без њега браћо и сестре, нема ни осјећања духовних, ни проживљавања на духован на исправан начин празника који су пред нама, истакао је архимандрит Варнава.

Светим Тајнама Тијела и Крви Христове је приступио и присајединио се велики број вјерног народа.

Борис Мусић

Фото : Борис Мусић

 

КОМПЛЕТНУ БЕСЈЕДУ АРХИМАНДРИТА ВАРНАВЕ ПОСЛУШАЈТЕ КЛИКОМ НА ОВАЈ ЛИНК