У цркви Светог Ђорђа у Доњој Горици у Подгорици монах Арсеније Јовановић одржао предавање „На јарболу брода спасења“ (видео)

13. марта 2017. - 20:35

У суботу, 11. марта 2017. године, у Саборној цркви Светог Ђорђа у Доњој Горици, одржано је друго у низу предавање, у склопу другог циклуса духовних предавања, која се одржавају током Васкршњег поста

У препуној парохијској сали, која је била мала да прими све заинтересоване посјетиоце, предавање је одржао монах Арсеније Јовановић, сабрат Манастира Острог, на тему: „На јарболу брода спасења“.

У веома занимљивом предавању, насловљеном на веома надахњујућу тему, Отац Арсеније је говорио на који начин је он спознао Бога, као и о благодати и укрепљењу, које Бог на веома за људски род несазнајан начин шаље човјеку, за његове трудове.

Он је притом подсјетио да трудови на које је сваки човјек призван и позван су пост и молитва, али да свему томе претходи истинско и дубоко покајање, које настаје као продукт истинске захвалности живом Богу.

„У покајању човјек је нови човјек. Он се преумљује, он се пробуђује. Покајање је заправо пробуђење, јер прије спознања живога Бога, ми живимо у сну. Покајање човјека води ка сваком подвигу. А једна од првих ставки ка очишћењу и кретању ка Богу је пост.“, казао је он.

У даљем излагању Отац Арсеније је посебно истакао чињеницу да су сви призвани и позвани да буду на броду спасења.

„Колико човјек себе преда нечему, то нешто толико себе њему предаје. А Бог дарује свима нама. Ми смо сви призвани и позвани да будемо на броду спасења. Наше је да се трудимо да останемо на том броду спасења, јер једино тако знамо да ћемо се спасти.“ , рекао је он.

Милован Марковић

Видео: Острог ТВ студио