У Котору одржано књижевно вече „Посвета праху оца поезије“ академика Матије Баћковића

20. априла 2017. - 16:00

У цркви Светог Николе у Старом граду, организацији Српског пјевачког друштва „Јединство“ 1839 Котор,  синоћ је одржано књижевно вече под називом „Посвета праху оца поезије“, српског писца и академика Матије Баћковића

Предсједник секције за манифестације Јединства Драган Ђурчић је казао да је ово књижевно вече најава за циклус догађаја везаних за јубилеј 170. годишњице првог печатања ,,Горског вијенца”. ,,Циклус се наставља васкршњим концертом СПД у суботу 23. априла а затим слиједи промоција књиге Николе Маловића који ће промовисати своје бокељско издање ,,Горског вијенца” 25.априла у 20 сати. Архиепископ цетињски митрополит црногорско-приморски Анфилохије 04.маја промовисаће књигу ,,Свети митропоит Петар Други-Цетињски пустињак и Ловћенски тајновидац“. У јуну ћемо имати књижевно вече еминентног његошолога Мила Ломпара, а након тога сиједи ликовно читање ,,Горског вијенца“, изожба Предрага Драговића који је и осмислио поводом двјестогодишњице Његошевог рођења “, рекао је Ђурчић.

Обраћајући се присутнима Матија Бећковић је казао да је Његош своја дјела за живота потписивао, или без имена са ,,пустињак цетињски “, или именом и иницијалима уз које је увијек наводио звање “владика црногорски”. ,,На књигама објавјеним посије његове смрти то звање је брисано, скоро 70 година, а његово занимање није био споредно ни за оно о чему је писао ни како је писао, ни како је читано и доживјавано оно што је написано. Временом, није само црква одвојена од државе, него је и најзначајнији српски владика послије Светог Саве одвајан и од свога вадичанства, као да га је и црква чији је владика био, прећутно препуштала пјесницима и више књижевним критичарима, него теолозима“, казао је Бећковић.

Бећковић је прочитао спјев „Посвета праху оца поезије“ којим је обијежио Његошеву годишњицу, а који је објавјен у Колу српске књижевне задруге.

Књижевној вечери присуствовали су генерани конзул Републике Србије Слободан Бајић и конзул Републике Србије Зоран Дојчиновић.

Предраг Николић