У крипти Саборног храма у Подгорици одржан Васкршњи концерт православне духовне и свјетовне музике

19. априла 2017. - 14:09

У препуној крипти Саборног храма Христовог васкрсења у Подгорици, а поводом празника Христовог васкрсења, одржан је Васкршњи концерт православне духовне и свјетовне музике. На концерту су учествовали хор „Светог Јеванђелиста Марка“ из Подгорице под диригентском палицом проф. мр Људмиле Радовић, као и хор Саборног храма Светог Јована Владимира из Бара под диригентском палицом проф. мр Маје Басараб

Скуп је благословио протојереј мр Предраг Шћепановић, који је имао и уводну ријеч.

Поздрављајући вас овим многостољетним поздравом остварене вјере, снаге и радости, а пјесма је израз наде и васкрсења, настављамо да прослављамо Христово васкрсење. У ријечима „Христос васкрсе-Ваистину васкрсе“, како је говорио преподобни Јустин Ћелијски садржана је судбина свих људи, народа, покољења. Он каже, када је воз људске историје кренуо шинама смрти, појавио се Христос и тај воз извео и повео у бесмртност. Заиста, ови наши хорови славећи васкрсење Христово и појући Богу и роду, показује да ови дани када се налазимо на развалинама друштва и традиционалних вриједности, када смо притиснути морем кича и шунда, да ова пјесма и њен вјековни ехо одзвања, буди нас и подсјећа да је музика дјелатност анђела казао је Шћепановић. Он је додао да појући Богу, ми се саображавамо анђелима.

Славећи васкрсење Христово славимо побједу живота над смрћу, а то ћемо најбоље пјесмом казао је протојереј Предраг Шћепановић у својој бесједи.

Искрено, веома сам узбуђена, у позитивном смислу. Презадовољна сам вечерашњим наступом, али и самом идејом која је потекла од диригенткиње Људмиле Радовић, која нас је позвала да гостујемо и хтјела да заједнички прославимо васкрсење Христово на овај начин. Лично сам веома задовољна наступом мог хора због тога што је ово још млад хор, као што се види, није довољно ни многољудан. Скупићемо још чланова, даће Бог. Пошто ми свих пет година радимо, могу рећи да сам веома задовољна крајњим резулататом рада казала је мр Маја Басараб, диригент хора Саборног храма Светог Јована Владимира из Бара. Она је додала да су на концертном репертоару у Саборном храму Христовог васкрсења у Подгорици пјевали пасхални канон, чисто литургијску, васкршњу службу.

Ми смо заиста дали све од себе да обогатимо и учинимо литургијску славу већом. Ми смо пјевали пасхални канон, чисто литургијску васкршњу службу. У питању је појање које се не изводи осим на Пасху, на Васкрс казала је мр Маја Басараб. Она је додала да је одушевљена пријемом подгоричке публике.

Подгоричка публика је најбоља. Не знам да ли су они такви према свима или су само нас дочекали овако великолепно. Не знам, али мораћемо да дођемо поново, па да провјеримо, казала је видно задовољна Басараб.

– Тренутно немамо неких планова, али је сигурно да ћу сада ја узвратити потез диригенткиње подгоричког храма, са великом љубављу и жељом да их дочекамо да сада хор „Светог Јеванђелиста Марка“ гостује код нас у Бару. То ће бити мој сљедећи потез казала је мр Маја Басараб, диригент хора Саборног храма Светог Јована Владимира из Бара, у разговору за „Дан“.

А. Ћ.

Извор: Дан