У Крстопоклону недјељу одслужена Литургија у цркви Светог Ђорђа у Подгорици

19. марта 2017. - 23:11

Молитвено сећање на 42 мученика Аморејска  прослављено је на четврту недељу пре Васкрсења Христова, Литургијом Светог Василија Великог у Цркви Светог Ђорђа, под Горицом у Подгорици.

Светим евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј-ставрофор  Милета Кљајевић уз молитвено учешће протојереја-ставрофора Милуна Фемића.

За певницом одговарали су појци хора за старију децу и омладину при цркви Светог Ђорђа, којим већ дужи низ  година руководи, хоровођа и вероучитељица Снежана Поповић. Они који су заинтересовани за учешће у раду овог хора могу се обратити на тел. 069/522 – 731 или отићи директно у хотел ,,Александар“ у Херцеговачкој улици бр.12, суботом и недељом од 17х, када се часови и одржавају.

Затим се по прочитаном Јеванђелском зачалу, поучном беседом верном народу обратио началствујући свештенослужитељ, прота Милета Кљајевић, који је казао да се данас у свим православним храмовима може чути једна песма – Крсту Твоме поклањајемсја Владико  и Свјатоје Воскресеније Твоје славим !

,, Наша Света и Саборна Црква овом кратком песмом позива своју верну децу да се поклоне Часном и Животворном Крсту – Христа, Спаситеља нашег, на Коме је Он завршио Свој земаљски Живот ради нашег спасења “ – подсетио је прота Кљајевић.

Нагласивши да се данас у храмовима поклањамо Часном Крсту по коме је и ова недеља добила име – Крстопоклона.

,, Зашто то чинимо и какво значење за нас има Крст Христов ? Пре Христа, Крст је био знамење срамоте и био је средство за извршење казне, над преступницима закона. Страдајући на Крсту, Спаситељ наш, претрпео је и најтеже мучеништво али је тиме показао и највеће самоодрицање. И сам Свети апостол Павле нам је посведочио да је тим и таквим страдањем Господ показао неизмерну љубав, према грешним људима. И тај Крст, некадашње оруђе срама и злочина, после Васкрсења – постаје за нас знак највеће љубави и самоодрицања “ – појаснио је отац.

Завршавајући своју беседу прота Милета је казао да је Крст највеће оружје против ђавола те да је потребно да себе осењујемо крсним знамењем при сваком започињању и завршавању посла – јер из њега излази благодатна Сила и Моћ.

Затим су по освећењу Светих Дарова Христових, због мноштва причасника пред верни народ изнесена два Света путира.

Отац је потом заблагодарио Господу на данашњем дану, на Његовој Љубави, Сили и Моћи коју нам дарује свих ових дана а нарочито у овим данима Часнога поста, како би у миру, радосни могли дочекати – Његово Свето Васкрсење.

Елза Бибић