У Турској оскрнавили јерменски храм

12. септембра 2017. - 11:33

У турском граду Диарбекиру (древни Тигранакерт) оскрнављена је јерменска црква – храм Светог Киракоса, који је био ремонтован и отворен у октобру 2011. Како саопштава часопис «Аревелк» (с јерм. Исток), фотографије о жалосном стању храма послао је америчком часопису Armenian weekly један локални становник с условом да његова анонимност буде сачувана. На њима се види направљена рупа у зиду храма кроз коју су вјероватно непозната лица ушла у цркву. На снимцима се виде разбијени прозори, оштећени зидови, разбацане црквене утвари, разбијен олтар, поломљене иконе, остављено смеће. Журнал саопштава да су аутори писма написали редакцији да се стални упади дешавају у последње двије године послије сукоба између локалних Курда и турских војника.

«Аревелк» саопштава да је послије публикације фотографија у америчкој  штампи,  турска полиција посјетила храм Светог Киракоса и оцијенила ситуацију «као мању материјалну штету». Часопис пише, нажалост, власти Турске настављају да игноришу захтјев јерменске локалне општине да се дозволи ликвидација посљедица погрома, као и служење црквених обреда у храму. Појединости конфликта између Турака и Курда и малобројне јерменске општине часопис не открива, само биљежи да је након ремонта 2011. црква Светог Киракоса на дан њеног званичног отварања предата Јерменима. «Тај догађај је био само пропаганда власти Турске, јер су послије церемоније Јерменима поново показали врата», наводи се публикацији.

Незванична престоница турског Курдистана – Диарбекир – некада давно је била једна од престоница Велике Јерменије. Град је носио име јерменског цара Тиграна II и звао се Тигранакерт. А црква Светог Киракоса, која може да прими око 1400 људи, подигнута је у  XV вијеку. Налази се поред рејона Анчепек, који су локални муслимани звали «рејоном невјерника», јер су тамо до геноцида над Јерменима живјели углавном хришћани. Звоник те највеће цркве Блиског истока срушен је ударом муње, послије чега су Јермени изградили нови звоник, изливши звона од мјешавине злата и бакра. Међутим, 1915. звоник је био срушен: али овог пута су га разнијели Турци артиљеријском салвом јер је  био већи од околних минарета. У вријеме Првог свјетског рата Њемци су га користили као штаб, а касније је претворен у складиште. Послије 1978. године црква Св. Киракоса потпуно је била препуштена судбини и 2011. храм је обновљен. У њему је служено прво богослужење. Међутим, турске власти су наново забраниле служење у њему. Забрану су објаснили тиме да је дозвола за ремонт била дата као музеју, а не вјерској заједници.

http://www.blagovest-info.ru/index.php?ss=2&s=3&id=74776

Са руског превела Марија Живковић