Ученици првог разреда Богословије Светог Петра Цетињског прославили крсну славу Светог Мардарија

13. децембра 2017. - 16:57

На празник Светог Мардарија ученици Првог разреда Богословије Светог Петра Цетињаског са својим разредним старјешином Благојем Рајковићем прославили су своју славу.

Славље је започело Светом Литургијом коју је у Цетињском Манастиру  служио јеромонах Јустин сабрат Цетињског Манастира.

Славски колач освештао је и пререзао протојереј Мирчета Шљиванчанин, Кординатор Катихетског Одбора.

У својој бесједи отац Мирчета је честитао данашњи празник ђацима и професорима истакавши да је Свети Мардарије у годинама у којима су и данашњи слављеници ишао истим улицама и поклањао се истим светињама и цјеливао мошти Светог Петра одакле га је промисао Божја одвела до Русије и даље до Америке гдје је свједочио Име Христово.

„Нема љепшег примјера од кога би се хришћани учили и надахњивали, а нарочито они који уче богословље и који се спремају да буду пастири Цркве“,  истакао је отац Мирчета.

Разредни старјешина Првог разреда , Благоје Рајковић се захвалио свима који су дошли да заједнички прославе славу и најавио програм који су спремили ученици Првог разреда.

На крају се присутнима обратио и Ректор Цетињске Богословије протојереј – ставрофор Гојко Перовић, који је пренио поздраве професора Александра Вујовића, који се налази у Петрограду, на чији предлог је Први разред узео Светог Мардарија као свога небеског покровитеља, кога је красила скромност и упорност, што је одлика свих Апостола, рекао је отац Гојко.

Н.П.