ВИДЕО: „Трећа сеоба Срба“: Округли сто поводом „Олује“ у храму у Дољанима

7. августа 2017. - 14:49

Одржавањем округлог стола ,,Трећа сеоба Срба”, обиљежена је годишњица прогона српског народа у операцији хрватске војске ,,Олуја”. На округлом столу, који је одржан у порти храма Светог Архангела Михаила у Дољанима, крај Подгорице, говорили су проф. др Александар Стаматовић, публициста Будо Симоновић, као и протојереј мр Предраг Шћепановић.

Сјећање које смо овдје уприличили јесте сјећање, ако Бог да, у нади на повратак, казао је протојереј-ставрофор Бранко Тапушковић, који је благословио скуп додајући да је сјећање које је утемељено у христоликој жртви Господа Бога Исуса Христа, „сјећање које нас опомиње и утемељује“.

Проф. др Александар Стаматовић истакао је да тај злочин није почео прије само 22 године, нити деведесет, стотину или ко зна колико година, већ да се његови коријени налазе много дубље у историји.

„Тај злочин према шизматицима, православцима, креће од оног момента када се хришћанство раздвојило на двије основне групације средином 11. вијека, на римокатоличанство и православље“, појаснио је Стаматовић, истичући да је у доктрини римских папа, мање или више, кроз историју била изражена борба против шизматика.

„Историја није тренирање памћења датума и препричавање фабула неких догађаја. То није историја. Ако она, као изучавање прошлости, нема поруку за садашњост и будућност, онда о нема ни смисао. Ми желимо мир, просперитет и будућност када повратимо српску Крајину, Косово. То је војним путем изгубљено и војним путем се једино може вратити. Све остало је шупља демагогија која нема апсолутно никакву националну поруку, нити национални значај. Треба да схватимо да смо ми били војнички тучени. Историчари треба да утврде зашто је дошло до онаквог пораза у Српској Крајини, Славонији и Барању? Зашто је онолико стотина Срба кренуло у егзодус? Ко је издао? Зашто се то десило? Како се то десило? Да означе људе који су издали“, сматра Стаматовић и осврнуо се и на усташку идеологију истичући да су усташе представљале сублимацију хрватских националних интереса.

„Историја нема љубави, нити љубав има историју. Ми се вечерас сјећамо оних који су 4. и 5. августа у стравичној злочиначкој ,,Олуји” морали да напусте своја вјековна огњишта. Та мржња сеже од подјеле Истока и Запада. Још је Анте Старчевић, из Хрватске странке права, говорио о Србима као реметилачком фактору. Када сам размишљао шта вечерас да кажем, тражио сам и оне позитивне примјере у хрватском народу који су у свом срцу и души, из полета јужног словенства. Ту бих поменуо великог писца Антуна Густава Матоша, Тина Ујевића…“, казао је протојереј мр Предраг Шћепановић додајући да свако сјећање на жртве подстиче у човјеку осјећање туге и нелагоде, те истако да је и краљ Александар Карађорђевић направио велику историјску грешку.

„Зачетник усташког покрета је управо Анте Старчевић, а његово извођење радова ће наставити касније Анте Павелић, а то је да Срба више не буде. Ипак, као православни хришћанин вјерујем да послије смрти долази васкрсење, и надам се да ће све оно што је добро васкрснути и да ће Срба у Хрватској опет бити“, казао је Шћепановић.

Новинар и публициста Будо Симоновић истакао је да се ,,Олуја” није десила тих августовских дана прије 22 године, већ да је то био ,,само завршни чин олује која вјековима траје на овим просторима, олује у којој је спреман ражањ за српски род”.

„Поменућу само један застрашујући податак из села Голињева код Ливна. У том селу није остало ока за свједока. Списак страдалих је заокружен на 256 имена, од којих је било 24 некрштене дјеце. Чак ни ти стравични злочини, иако Срби нису глуп народ, нијесу их опаметили. Педесет година касније направили су опет исту грешку коју су направили 1941. године када су као јагањци ишли на клање пред шачицом кољача који су око њих витлали оружјем и камама. И 1992. године на сличан начин су погријешили. Не сви, на сву срећу, па је број жртава био знатно мањи, али су се поновили сви методи убијања“, казао је Симоновић истичући да су Срби ,,наиван народ”.

Он је додао да је знатно лакше долазио до података шта се у Ливну и околини дешавало 1941. године, него шта се догађало од 1992. до 1995. године.

„Не могу рећи да су ти људи заплашени, али једноставно као да још увијек вјерују у некакав повратак тамо, па да се не замјере“, закључио је он.

У програму су учествовали народни гуслар Максим Војводић, а програм је водио Лука Јанковић, док је организатор догађаја Православна парохија 13. подгоричка, гдје службује протојереј-ставрофор Бранко Тапушковић.

Извор: портал in4s.net