Задушнице у Цркви Светог Ђорђа у Подгорици

8. октобра 2017. - 0:40

Светом Литургијом која је данас служена у Цркви Светог Ђорђа под Горицом у Подгорици, обележен је дан у ком се Црква војинствујућа на земљи молитвено сећа свих оних који су преминули са надом у Живот Вечни – Задушнице илити подушја.

Овим Светим Евхаристијским сабрањем началствовао је јереј Блажо Божовић уз молитвено учешће протојереја-ставрофора Милете Кљајевића.

Након причешћа верних, свештенослужитељи су приступили служењу помена упокојенима; наиме у Цркви се увек молимо не само за живе, већ и за оне који су уснули у Господу јер су у Богу живи, пошто је Господ Исус Христос – Бог живих.

Тога дана у храм се доноси кувано жито – кољиво, које символише смртно тело и бесмртну душу, а црно вино којим га свештенослужитељ прелива, означава Божије Милосрђе којим се исцељују ране греха. Свећа символише Светлост Христову као и нашу жртву и принос Богу за душе упокојених у Господу Богу.

У седмичном Богослужбеном кругу свака субота посвећена је спомену  на уснуле слуге Његове.

Но, четири пута годишње Црква је установила посебне дане у којима се моли Богу да упокоји уснуле са надом у Живот Вечни. То су: Месопусна субота, затим, субота пред Свету Педесетницу, субота пред празник Светог Киријака Отшелника – Михољданске задушнице као и субота пред празник Светог великомученика Димитрија – Митровданске задушнице, које ове године падају 4. новембра.

                                    Елза Бибић