Епископи пакрачко-славонски Јован и умировљени захумско-херцеговачки Атанасије служили Литургију у Лаври Св. Симеона Мироточивог у Подгорици

10. октобра 2017. - 2:14

Епископи пакрачко-славонски Јован и умировљени захумско-херцеговачки Атанасије служили су 9. октобра, на празник Светог апостола и евангелисте Јована Богослова са свештенством Свету службу Божију у Лаври преподобног Симеона Мироточивог на Немањином граду у Подгорици.

Молитвено је учествовао Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије.

У литургијској бесједи Владика Атанасије је рекао да је велика тајна то што је Господ повјерио мајку своју љубљеноме ученику Јовану Богослову.

„Који је тајну богословља поцрпео из груди, кад се наслонио на Његове груди на Тајној вечери, како говоре Свети оци. Препун би љубави и затпо би препун богословља“, рекао је он.

Он је казао да је радостан овај празник у храму Светог Симеона Мироточивога, оживљенога и обновљенога.

„Оживљенога и обновљенога као манастира, овде на месту рођења Стефана Немање. Господ је поверио Јовану своју мајку. А она је символ и носиоц, живо оличење Цркве. По катакомбама римским, грчим острвима и малоазијским Богородица је насликана у олтару како шири руке, шира од небеса. Она је, уствари Црква, то је рекао и Свбети Кирил Александријски. Њу као такву даје своме брату усвојеноме, брату по љубави Јовану Богослову“, казао је Владика Атанасије.

Он је нагласио да је Господ предао апостолу девственику девствену матер своју.

„То је знак да Јован има један примат и над апостолом Петром. Знак други је тај што јован своје Јеванђеље око стоте године. И то је оно једанаесто васкрсно Јеванђеље где Господ три пута пита Петра: Љубиш ли ме? Паси овце моје.Несрећни властољубиви Рим је измислио, смислио да то, не знам какав примат даје Петру. А уствари Он само васпоставља оно што је Петар био изгубио својим трикратним одрицањем“, објаснио је Владика Атанасије.

Након светог причешћа архијереји су служили парастос блаженопочившем Краљу Ујединитељу Александру Карађорђевићу, а потом благосиљали славски колач у славу Божију и у част Светог Јована Богослова, небеског покровитеља Владике пакрачко-славонског Јована.

Рајо Војиновић

Фото: Јован Радовић