Игуман дечански Сава за Радио Светигору: Наш народ мора да остане на Косову и Метохији

17. марта 2018. - 14:15

Гостујући на Радио Светигори а поводом годишњице Мартовског погрома на Косову и Метохији, архимандрит Сава, Игуман манастира Високо Дечани рекао је да мржња не може никоме добра донијети и да овај догађај не треба да нас испуњава мржњом.

“Сјећајући се мартовског погрома ми треба да обновимо наш светолазаревски завјет, да останемо овдје као свој на своме. Да се ми не одричемо нашег Косова и Метохије, то је оно што је најважније и на шта 17. март треба да нас подсјећа“, каже Архимандрит Сава  један од чувара дечанског и косметског кандила вјере православне.

Отац Сава каже да ће они који су одговорни за мартовски погром одговарати, ако не пред судовима овога свијета, онда сигурно пред судом Божјим и пред својом савјешћу.

“Они који су то радили, као и они који су то допустили засигурно не могу остати мирни. Плач и туга, поломљени крстови и светиње сигурно ће их увијек опомињати на то шта су овдје направили и шта су допустили да се догоди“, каже отац Сава.

Дечански игуман подсјећа да је Приштина данас град без српског становништва, остало је само 35 стараца. У великим градовима јужно од Ибра готово да нема Срба, али охрабрујуће је то да је нашим енклавама, које су биле изловане и сада су то општине, наталитет  чак и већи него на просторима централне Србије.

Разговор са архимандритом Савом који је водила новинар Слободанка Грдинић, можете преслушати овдје.

Н.П.