Из штампе изашао 263. број часописа „Светигора“

12. јуна 2017. - 23:47

И испунише се сви Духа Светога

Приказ 263. духовског броја «Светигоре»

На празник Цркве, Духове (Тројичин дан или Педесетницу) из штампе је изашао 263. број „Светигоре“, образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске. Дакле педесет дана је прошло од Васкрса и претходног броја, те су се у овом сабрали најважнији догађаји који су се десили у тих педесет дана. Доста је васкршњих тема, почев од Васкршње поруке Његовог високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског Амфилохија, до репортажā о прослави Васкрса «Хвалите Господа сви народи, славите Га сва племена», «Великдан у Враки и Скадру», «Ми смо браћа Христова». Ту је и репортажа о прослави Благовијести у манастиру Бешка, а празнику  Вазнесења Господњег посвећена је уводна бесједа «Земљом ходимо а небесима живимо», коју је митрополит Амфилохије изговорио на празник Вазнесења Господњег – Спасовдан, 2016. у Цетињском манастиру.

У Америци су почеком маја обретене (откривене) нетљене мошти Светога Мардарија љешанско-либертвилског и свеамериканског, првог српског епископа у Америци, о чему говори текст «Радуј се, Светитељу Мардарије, добри пастиру стада Христовог». У Цетињском манастиру парастосом пострадалима обиљежена је 18-годишњица НАТО бомбардовања «Бог није у сили него у правди». Мај је био у знаку Светог Василија Острошког Чудотворца, али не само мај, него «Свако је вријеме вријеме Светог Василија», како каже назив репортаже о прослави празника. Те ријечи потврђује и предавање јеромонаха Сергија Рекића, намјесника манастира Острога, предавање одржано на Цвијети, 9. априла «Чуда светог Василија Острошког као свједочанство Васкрсења Христовог». Из архиве Митрополије црногорско-приморске објављена је бесједа свештеника Риста Кривокапића «Звијезда водиља напаћеног народа», коју је упутио вјерном народу на празник Светог Василија 1942. године. У Острогу је промовисана илустрована књига за дјецу „Од пастира до Светитеља“…

На Медуну је додијељена награда «Марко Миљанов» Матији Бећковићу. Примајући награду Бећковић је изговорио бесједу у славу Марка Миљанова. Поред тог Матијиног слова, у «Светигори» је заступљена је и Матијина пјесма, а од остале поезије, мјеста су нашли стихови Слободана Вучинића и Мирослава Максимовића.

Темама из наше прошлости бави се мр Смиља Влаовић. Идући трагом старине она пише о подгоричкој „Јусовачи“ – царству мука. О књизи „Суђење митрополиту Арсенију Брадваревићу“ историчара др Александра Стаматовића приказ даје др Жарко Лековић. У овом броју објављено је излагање др Будимира Алексића «Свети Јован Владимир у српској епској поезији и народној традицији» са међународног скупа „Свети Јован Владимир – историја и предање (1016–2016), одржаног у Бару 2016.

Од осталих текстова објављен је текст из хришћанске педагогије «Сусрет тинејџера са Богом» протојереја Александра Овчаренка, затим текст о монашком животу «Монашки постриг – друго крштење или брак душе са Христом» митрополита гортинског Јеремије, старечник «Христос од нас очекује вјеру» о животу и поукама старице Макрине (Васопулу). Богословска тема овог броја бави се кључним монашким питањем, али не само монашким, «Молитвa Исусова и непрестана молитва срца у учењу преподобног Симеона Новог Богослова» јеромонаха Мардарија (Имамовића).

У рубрици помен др Миодраг Чизмовић се опростио од блаженопочившег архимандрита Стефана Веселиновића (1943– 2017). На крају су хронике окупиле остале значајне догађаје из свијета, помјесних цркава, отачаствене цркве и Митрополије црногорско-приморске.

А каква је сила и суштина Педесетнице, сазнаћете из разговора са протoјерејем Алексејем Сорокином «Радост Педесетнице».

Марија Живковић