Милица Ракић, жртва Нато злочинаца – прошло је 19 година

17. априла 2018. - 11:05

Милица Ракић погинула је 17. априла 1999. године. Њен отац Жарко сведочио је да је сцена удара била стравична. Купатило је било пуно гелера, који су се толиком силином зарили у кућу да су пробили и зид. „Изгубили смо је“, прве су речи које је изустио када ју је крваву узео у руке. Имала је велику рану на препони кроз коју је искрварила, али и друге тешке повреде. Несрећни отац Жарко однео ју је те ноћи у оближну амбуланту Хитне помоћи. Касније је породица преко телевизије сазнала да је Милица изгубила живот.

Једна улица у Батајници, као и једна у новосадском приградском насељу Ветерник понеле су њено име, а недавно обновљена биста на споменику у Ташмајданском парку подсећа на страдање 79 невине деце током 78 дана бомбардовања. Њен лик осликан је и у херцеговачком манастиру Тврдош, а постојале су и иницијативе да се прогласи мученицом.

Иако званично није канонизована, на иницијативу сада пензионисаног владике Атанасија и уз благослов владике Григорија и покојног патријарха Павла, пет година након бомбардовања је фрескописац ђакон Никола Лубардић из Београда у манастиру Тврдош у византијском стилу осликао фреску мале Милице, на којој пише: „Св.н.муч. (Света новомученица) од НАТО. Милица дете“.

Јеромонах Порфирије из манастира Тврдош, у којем се фреска налази сада већ дуже од једне деценије, прича да се верници, а поготово они који први пут дођу у манастир, пред том феском одмах заустављају.

– Верници углавном реагују са пијететом, стану пред фреску, прекрсте се и помоле. Неки се пак изненаде, јер знају да Милица још није светица, па им буде мало чудно што је њена фреска присутна у манастиру, а странцима из неког разлога смета та фреска, а неки од њих су је гледали чак са презиром – прича отац Порфирије.

Сам патријарх Павле је, како прича јеромонах Порфирије, одмах пошто је фреска насликана дошао до манастира да је види и благословио ју је.

Пјесма посвећена Милици коју је Комнен Вуковић отпјевао на прошлогодишњем Дјечијем Сабору на Цетињу: