Митрополит Амфилохије на Сретење Господње одслужио Литургију у Цетињском манастиру

15. фебруара 2017. - 22:43

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије служио је данас, на празник Сретење Господње, Свету службу Божију у Цетињском манастиру.

Владика је у литургијској бесједи подсјетио да је Сретење било испуњење Мојсијевог закона да свако мушко дијете које се роди буде принијето Господу на дар.

„И то се догодило и са самим Господом. Дијете је принијето у јерусалимски храм и од тада је, и до тада, али од тада нарочито, обичај у нашој Цркви, да мајка у четрдесети дан од рођења дјетета, доноси дијете у цркву. Њој се читају молитве за здравље, спасење, очишћење, а свештеник дијете, било да је оно у том тренутку крштено или није, приноси и посвећује Богу“, рекао је он.

Он је додао да је тај обичај у наше вријеме помало заборављен у Цркви, чак и од стране свештенства.

„То треба да обновимо, да подсјећамо родитеље колико је то значајно, колико је то важно, и за мајку и за дијете“, казао је Митрополит црногорско-приморски.

Митрполит Амфилохије је казао да је сретење с Господом смисао, не само живота Симеона Богопримца и Захарије првосвештеника, него је то најдубљи смисао људског живота уопште.

„Све док се с Богом не сретемо, ништа овдје на земљи стекли нијесмо. Тек када се са Господом сретемо на начин на који се срео Симеон Богопримац, тек онда ми постајемо прави и истински људи, просвећени људи“, рекао је Владика Амфилохије.

Владика Амфилохије је критиковао црногорске властодршце због упорног одбијања да православну вјеронауку уведу у систем редовног школовања у Црној Гори.

„Они бране сретење дјеце са Христом“ нагласио је Владика Амфилохије и изразио наду да ће се вјеронаука брзо вратити у овдашње школе.

Рајо Војиновић

Фото: Александар Вујовић

Тонски прилог Радија Светигора