Митрополит Амфилохије посјетио Православну цркву у Словачкој

14. августа 2017. - 18:53

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије, на позив Митрополита михаловско-кошицког Православне цркве Словачке и чешких земаља господина Георгија, од суботе, 12. августа борави у посјети Православној цркви у Словачкој.

Првога дана посјете Митрополит црногорско-приморски је прво у граду Михаловице посјетио Саборну цркву Светих Кирила и Методија.

Потом је обишао унијатску цркву у којој се налази чудотворна икона Пресвете Богородице, којој је овај храм и посвећен. Икона је 1670. године мироточила. Митрополит Амфилохије је благословио литију од 20 километара која иде до села Клоцоков.

У граду Собранце Владика Амфилохије је посјетио храм Светог равноапостолног Владимира Кијевског, а потом и цркву Светог пророка Илије и свештеномученика Максима Сандовића у селу Иновце. Становништво овог села је једино у Епархији михаловско-кошицкој читаво православне вјероисповијести.

На крају првог дана посјете Митрополит Амфилохије је заједно са својим домаћином Митрополитом Георгијем служио свеноћно бденије са петохљебницом у храму Успења Пресвете Богородице у селу Низна код Рибњице. Овдје је архијереје дочекао многобројни вјерни народ са свештенством, а Митрополит Амфилохије је храму поклонио дјелић моштију Светог Петра Цетињског и новојављеног Мардарија Љешанско-либертвилског. Након бденија он је одржао предавање о овој двојици светитеља Цркве Божије.

У недјељу, 13. августа Митрополит Амфилохије је заједно са Владиком Гергијем у овој цркви служио Свету архијерејску литургију.

Владика Георгије је након читања Јеванђеља поздравио Митрополита Амфилохија и заблагодарио му у име Православне цркве у Словачкој и Чешкој.

„Многи су нас оставили пријатељи, заборавили нас, а само је Митрополит Амфилохије говорио да је наша црква кирило-методијевска, да јој треба помоћи. Хвала вам на томе, никада вам то нећемо заборавити“, рекао је Митрополит Георгије уз бурно одобравање сабраног вјерног народа.

Митрополит Амфилохије је у својој бесједи између осталог казао да је из Моравије кренуло словенско православље.

„Оно у себи обједињује и први Рим и онај други Рим. Мошти Светог Климента Римског света браћа Кирило и Методије су с Црнога мора пренијели у Рим, и тамо се упокојио и Свети Кирило. Тамо су његове свете мошти. А онда се тиме у то вријеме, када је први Рим био православни, и такав остао све до 11. вијека, јединство Цркве васељенске пројавило и овдје. И дај Боже, да се управо овдје, гдје се то јединство Истока и Запада пројавило, да се оно поново пројави у једној, светој, саборној, апостолској Цркви Христовој православној“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је поручио да је, да би се то заиста и догодило, неопходно  да се римокатолици и грко-католици поново врате тој пуноћи Цркве Истока и Запада.

„Та пуноћа Православне цркве је посвједочена и на Светом и Великом сабору на Криту за Тројичиндан прошле године. На њему је као васељенски потврђен онај Сабор Светога Фотија равноапостолнога, који је и послао Кирила и Методија у Моравију“, поручио је Митрополит Амфилохије.

Након причешћа вјерних око храма је ишла Литија са читањем Јеванђеља, а онда је благосиљан славски колач.

Рајо Војиновић

Фото: Јован Радовић