Митрополит Амфилохије служио Литургију у манастиру Светог Јована Владимира у Зети

9. јула 2017. - 15:13

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије служио је на празник преподобног Давида Солунског, у недјељу,  9. јула са свештенством Свету службу Божију у манастиру Светог Јована Владимира у селу Курило у Зети.

Пред почетак Литургије Митрополит Амфилохије је мати Јакову устоличио за игуманију овог манастира.

Подсјетио је да је мати Јакова духовно чедо преподобног Јустина Ћелијског.

„Понијела си крст монашки од свога дјетињства. Познајемо се још од кад си била дјевојчица у Паризу са твојим родитељима. И призвао те Господ да саму себе принесеш на жртву миомирну Христу Богу нашему. И до сада си се потрудила, а од сада ево, поред твога крста који ти је Господ подарио, примаш и крст ових сестара ове свете обитељи. Нека ти, молитвама Светог оца нашег Јустина, преподобне Параскеве, Светога Јована Владимира, Бог да да се и сама спасаваш, а у исто вријеме да ово сестринство водиш путевима Божје љубави и истине, путевима подвига духовнога, и покајања без кога нема спасења“, рекао је Митрополит Амфилохије.

У литургијској проповиједи Митрополит црногорско-приморски је казао да древне обитељи у Зети, које се обнављају у наше вријеме, васкрсавају не себе ради него нашега народа ради.

„Монашко бреме је бреме Господње. И тамо гје је немоћ људска, тамо се пројави Божја сила и моћ. То свједоче наше сестре које су сада овдје дошле. Показује се она древна истина да није мјесто то које спасава, него начин на који живимо“, рекао је Владика.

Он је подсјетио да је Света Матрона Московска живјела у многољудној Москви, испуњеној свиме и свачим.

„Света Матрона је данас, ево, послужила као најчудеснији примјер и цјеломурености и чистоте, и праведности и богољубља и братољубља“, казао је Митрополит Амфилохије.

Владика је казао да као што Света Матрона обнавља Москву, Русију и све православне хришћане, то исто данас раде и древне немањићке светиње у Зети.

„Све то васкрсава. И храмом у Подгорици и овом светињом, и храмом Светог Јована Владимира у Бару и другим светињама обновљеним на Скадарском језеру“, закључио је Митрополит Амфилохије.

На крају Литургије, након светог причешћа, Митрополит Амфилохије је игуманији Јакови уручио светогорски дрвени крст, умјесто игуманског штапа.

„Дјелао га је неки светогорски пустињак, и пише то на њему позади, а у њега је ево уграђен и дио Часнога крста Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа. Нека ово буде њена тврђа и њена снага, и њен пастирски штап којим ће да води ово своје сестринство. А штап ће сестре да јој нађу у знак послушања“, казао је Митрополит Амфилохије.

Рајо Војиновић

Фото: Јован Радовић