Митрополит Амфилохије у манастиру Дуга одслужио Литургију са парастосом жртвама Мартовског погрома на КиМ

18. марта 2017. - 17:33

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије служио је данас са свештенством у манастиру Дуга Морачка Свету службу Божију са парастосом жртвама Мартовског погрома из 2004. године на Косову и Метохији.

У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља Владика је рекао да се на пустим, усамљеним мјестима догађа најдубљи сусрет између Бога и човјека.

„Већ у Старом завјету се помињу такви, да их назовемо – пустињаци. Такав је посебно био Свети пророк Илија. Такав је био и пророк Самуило. Такав је био и пророк Мојсије“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је рекао да је након њега у пустињи живио Свети Јован Крститељ и Претеча Господњи.

„Господ се такође повукао у пустињу, на Гору кушања, прије него што је изашао на Своју проповијед, да свједочи Своју благу вијест“, подсјетио је Владика и додао да су у пустињи задобијена најдубља знања и богопознања.

Казао је да то свједочи сва историја рода људскога, а нарочито историја Цркве Божије.

„Свети Божји људи, сваки од њих, и ако је живио у мјестима многољудним, у дубинама је био пустињак“, казао је Митрополит Амфилохије и као примјере из нашег светосавског рода навео је Светог Петра Другог Ловћенског Тајновидца и Светог Николаја Охридског и Жичког.

„Сусрет са Богом се не задобија у вреви и галиматијасу овога свијета. Задобија се када се сам човјек срете са самим Господом“, казао је он.

Говорећи о Мартовском погрому на Косову и Метохији из 2004. године, он је казао да тај страшни догађај подсјећа на Вартоломејску ноћ.

„Данас се сјећамо њиховог мучеништва и разорених и уништених преко 150 храмова, од којих су били десетине храмова из Средњег вијека. Кроз вјекове су успјели да опстану, а сада су уништени“, казао је Владика.

Владика је нагласио да се све то дешавало уз присуство најмоћније војске свијета која је тамо дошла да наводно донесе мир.

„А у ствари, она је била та која је помогла и подстакла то крвопролиће. Та армада, ево, наставља исто то у Украјини. И тамо подржава братоубилаштво са својих интереса, а исто тако и у Азији, одакле по први пут у историји крећу стотине хиљада избјеглица са својих древних огњишта“, закључио је Митрополит Амфилохије.

У току Литургије Владика Амфилохије је у презвитерски чин рукоположио ђакона Милоша Лучића, који ће убудуће обављати дужност пароха кучко-братоножићког.

Рајо Војиновић

Фото: Јован Радовић

Тонски прилог Радија Светигора