На дан Светог архиђакона Стефана Митрополит Амфилохије замонашио искушеника Илију Страхињу

10. јануара 2017. - 16:00

На дан Светог првомученика архиђакона Стефана Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије на вечерњој служби замонашио је искушеника Илију Страхињу, давши му монашко име Стефан.

По завршетку службе. Митрополит је изговорио пригодну бесједу:

„Када се неко крштава, онда се пјева ова пјесма ‘Ви који сте се у Христа крстили у Христа сте се обукли’. Онај ко се у Христа крштава, он се погружава и умире стари човјек по похотама и сљепилу овога свијета, и рађа се нови човјек, по лику Онога који га је створио. Ове свете ријечи са Свете тајне крштења такође пјеваму у чину примања ангелског лика, у чину монашења. И не случајно. Од прадавних времена, монашење је било нека врста потврде Свете тајне крштења.

У Тајни монашења, примања ангелског лика, онај ко прима тај лик очишћује се од свих својих грјехова, од свих својих загађења, од свог рођења па до тог тренутка, и умире у њему стари човјек, а обнавља се нови.

Тако је и наш брат Стефан примио ове свете ноћи ту велику и свету тајну ангелскога лика и обновио се као младост у орла, оном обновом коју само Христос може да даде, коју је Он подарио и човјеку и свијету, свеукупној творевини Својим рођењем.

Нашег брата Илију Господ је призвао, послије великих животних искушења која је прошао, да прими ангелски лик и да прими име првомученика архиђакона Стефана“, казао је, поред осталог, Митрополит.

Тонски прилог Радија Светигора

Фото: Јован Радовић

Фото: Крсто Пламенац