У Зети прослављена прва годишњица од освећења манастира Светог Јована Владимира, Литургију служио Митрополит Амфилохије

12. новембра 2017. - 16:46

Светом архијерејском литургијом, коју је са свештенством служио Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије у селу Курило у Зети данас је прослављена прва годишњица од освећења манастира Светог Јована Владимира.

У литургијској бесједи након читања Јеванђеља, Митрополит црногорско-приморски је, тумачећи причу о легиону демона који су силом Господњом напустили болесника и прешли у крдо свиња, рекао да никада у људској историји демонска сила није била снажна као што је данас.

„И демонска сила је тада исповиједила Господа, а многи људи га данас не исповиједају. Нажалост, легион се у ово наше вријеме уселио у многе људе и у многе земаљске народе. Назива се данас демократија, која као влада у свијету. Питање је да ли је то демократија или је демонократија – то Господ може да знаде боље од нас. А мени се чини да се демократија претвара у демонократију и да је сатанизам постао главна вјера савременога човјечанства, и то онога хришћанскога“, казао је Владика Амфилохије.

Рекао је да, упркос томе, данас васкрсавају древне светиње.

„Ево, као што је васкрсла и ова светиња. И овај храм је васкрсао. И полако се преображава у манастир Светога Јована Владимира. Данас смо донијели дјелић моштију Светог Јована Владимира, и остаће оне овдје у овој светињи“, рекао је Владика Амфилохије.

Подсјетио је да је Свети Јован Владимир некада владао Зетом, али да је у њој био прилично заборављен.

„Ево се поново враћа Свети Јован Владимир, против демонске силе, против зла, против мржње, нарочито против братомржње од које је и пострадао“, закључио је Митрополит Амфилохије.

Након светог причешћа Митрополит Амфилохије је казао да ће манастирска црква, која је до сада била посвећена Светој Петки Римљанки, од сада бити посвећена Светом Јовану Владимиру.

„Тако се Свети Јован Владимир враћа у Зету земљу равну, којом је владао. А њом су владали и данашњи Свети краљ Милутин, преподобни Теоктист – краљ Драгутин и Јелена Анжујска, чувена краљица која је оставила трага свуда на овим просторима“, казао је Митрополит Амфилохије.

Након литургије у манастирском конаку је приређена славска трпеза хришћанске љубави за којом је Митрополита, свештенство и вјерни народ поздравио ктитор ове светиње Ратко Војинов Станковић.

Рајо Војиновић

Фото: Јован Радовић